2010. szeptember 26., vasárnap

Mályvacukros-csokis kocka

Édesszájúak figyelmébe ajánlom:) Puha , Könnyű és Finom.

Hozzávalók
  • 22,5 dkg cukor + 8,5 dkg vaj
  • vanília
  • 2 tojás
  • 8,5 dkg étcsoki + 15 dkg tejszín
  • 20 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • csokiforgácsa a díszítéshez
A Mázhoz
  • 140 g mályvacukor/pillecukor
  • 2 ek tejszín
  • 2 tojásfehérje (kb 70-75 g)



Elkészítés
Bármilyen formában elkészíthető: kapcsos tortaforma, kuglófforma(850 ml), vagy a normál tepsi méretének a felében.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a formát kibéleljük sütőpapírral, hogy könnyebben kivehessük majd a sütit. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd lassanként hozzáadjuk a tejszínt. Közben a lisztet, a szódabikarbónát,sót és a sütőport is összekeverjük. A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat. Ezután mehet hozzá a lisztes keverék, kicsit dolgozunk rajta, majd hozzáadjuk a tejszínes csokit. Jól összedolgozzuk, majd mehet a tepsibe, a tetejét elsimítjuk és 50 percig sütjük 160 C-on. Ha mindent jól csináltunk a tészta szépen a duplájára nő:)
Ha készen van hűlni hagyjuk és közben elkészítjük a mázat. A mályvacukrot és a tejszínt lassú tüzön felolvasztjuk. Kavargatni kell, nehogy leégjen. Ne ijedjünk meg ha túl sűrű, ne adjunk hozzá több tejszínt, mert akkor híg lesz. Szépen felolvad. Ha kész a lábasból átöntjük egy kis edénybe hogy gyorsabban hűljön. Ezután felverjük a tojásfehérjét, ha nem akar keményedni adjunk hozzá egy kis citromot valamint 2 evőkanálnyi cukrot. Ha kemény forgassuk bele a mázba és egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején. Ezután megszórhatjuk csokiforgáccsal, csokidarával, amivel jól esik:)

Gyorsabban: A csokit felolvaszthatjuk mikróban is, bár akkor nem lesz egynemű a tejszínnel, de ez nem akkora gond, én már készítettem így is és tökéletes lett. A lényeg hogy rövid ideig melegítsük különben megég. A melegítés menete: 30 másodperc melegítés, majd kivesszük és megkavarjuk, ezt még kétszer elismételjük. ezután lassan hozzáadjuk a tejszínt kavargatva és még 30 másodpercre visszatesszük , jól elkeverjük és így adjuk a tésztához. az eredmény ugyanaz:)

2 megjegyzés:

  1. Épp fogyózom, de ennek a sütinek a láttán muszáj megennem egy kocka csokit :D Ügyes vagy! Csak így tovább! ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen:)) Hova fogyózol olyan csinos vagy a képen:)))

    VálaszTörlés