2010. szeptember 15., szerda

Gyümölcskenyér


...vagy Őzgerinc, ahogy nálunk szokás nevezni. Kis koromban sosem értettem hogyan lehet édes sütemény az őznek a gerince, de később rájöttem, hogy ez csak a sütőforma neve:D Karácsonykor mindig terítéken van és bár hol van az még... előkúszott a fiókból ez a recept és nem lehetett ellenállni:)

Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 10 dkg vagdalt dió
  • 5 dkg cukrozott narancshéj/citromhéj/vegyesen
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna + pici só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál vaníliapaszta
Elkészítés

A sütőt előmelegítem 170 fokra, a sütőformát kibélelem sütőpapírral.
A cukrot, a vajat, a baracklekvárt és a tojások sárgáit robotgéppel kikeverem habosra, majd hozzáadom az előre összekevert sós, szódabikarbónás lisztet. Hozzáadom a fűszereket, a diót és a kandírozott gyümölcsöket. Ha ezzel megvagyunk felverem a tojásfehérjét jó keményre, és először csak egy kicsit adok hozzá a masszához, elkeverem, majd óvatosan beleforgatom a  többit. Tetejét megszórtam egy kis morzsával, nálam 1 órát sült. Ha a teteje gyorsan ég de a tűpróbán látszik hogy még nyers akkor vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, vagy le is takarhatjuk a  tetejét sütőpapírral. Aki szereti adhat hozzá mazsolát vagy bármilyen más aszalt/kandírozott gyümölcsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése