...vagy Őzgerinc, ahogy nálunk szokás nevezni. Kis koromban sosem értettem hogyan lehet édes sütemény az őznek a gerince, de később rájöttem, hogy ez csak a sütőforma neve:D Karácsonykor mindig terítéken van és bár hol van az még... előkúszott a fiókból ez a recept és nem lehetett ellenállni:)
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- 3 evőkanál baracklekvár
- 10 dkg vagdalt dió
- 5 dkg cukrozott narancshéj/citromhéj/vegyesen
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna + pici só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál vaníliapaszta
A sütőt előmelegítem 170 fokra, a sütőformát kibélelem sütőpapírral.
A cukrot, a vajat, a baracklekvárt és a tojások sárgáit robotgéppel kikeverem habosra, majd hozzáadom az előre összekevert sós, szódabikarbónás lisztet. Hozzáadom a fűszereket, a diót és a kandírozott gyümölcsöket. Ha ezzel megvagyunk felverem a tojásfehérjét jó keményre, és először csak egy kicsit adok hozzá a masszához, elkeverem, majd óvatosan beleforgatom a többit. Tetejét megszórtam egy kis morzsával, nálam 1 órát sült. Ha a teteje gyorsan ég de a tűpróbán látszik hogy még nyers akkor vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, vagy le is takarhatjuk a tetejét sütőpapírral. Aki szereti adhat hozzá mazsolát vagy bármilyen más aszalt/kandírozott gyümölcsöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése